Billån – Ett förmånligt och tryggt sätt för dig att finansiera bilköpet

Att köpa en bil, oavsett om den är ny eller begagnad är vanligtvis en dyr historia och det är sällan man har råd att köpa en bil utan att ta ett lån. Som tur är finns det flera banker och långivare som erbjuder ett så kallat billån.

Ett billån är specifikt utformat för att du på ett så förmånligt sätt som möjligt ska kunna låna pengar för att köpa bil. Exempelvis har många långivare anpassat lånetiden i förhållande till bilens värdeminskning och man kan i regel låna upp till 80 procent av bilens värde.

Storbankerna kräver oftast också att man köper bilen av en auktoriserad handlare. Så har du planer på att köpa bilen från en icke auktoriserad bilhandlare kan det bli svårt att bli beviljad ett billån från en storbank som exempelvis Swedbank.

Jämför olika billån för att se vad du kan låna

Om man vill slippa de lite mer strikta lånekraven som storbankerna generellt har kan man använda sig av jämförelsesajter för att snabbt jämföra olika billån som finns på den svenska marknaden.

Genom att jämföra billån blir det lättare att sålla bort de långivare som kräver kontantinsats eller som kräver att man köper bilen hos en auktoriserad återförsäljare. Du har också större chans att hitta det billigaste billånet som passar just dina förutsättningar.

Det är dock bra att ha i åtanke att om du tar ett billån utan kontantinsats kan räntan komma att bli något högre och således totalkostnaden för lånet.

Använd bilen som säkerhet

Vanligtvis vill man använda bilen som säkerhet när man tar ett billån och som vi nämnde tidigare så är det då vanligtvis upp till 80% av bilens värde som fungerar som säkerhet. Då är dem 20 kvarvarande procenten kontantinsatsen eller om du inte vill betala någon kontantinsats kan du låna hela beloppet till bilen du ska köpa men då är det ett privatlån, även kallat blancolån som gäller.

Ett blancolån har nästan alltid en högre ränta tack vare att du inte har någon säkerhet för lånet men du slipper då kontantinsatsen. Denna lånetyp är inte specifik för just billån utan säkerhet utan kan användas till vad som helst så som finansiering av en renovation, resa eller för att betala av mindre lån och krediter.

Det går även i vissa fall låna upp pengar på sitt befintliga bolån för att på så sätt använda sin bostad som säkerhet till de pengar som man köper bil för. Detta brukar vara den absolut billigaste lösningen då räntorna på bolån i regel är mycket lägre än andra lånetyper. Denna lösningen är dock mindre vanlig och kräver att du sitter på ett aktivt bolån vilket inte alltid är fallet men det är bra att ha detta i åtanke om du i dagsläget har ett löpande bolån.

Låneskydd och samlade lån

De allra flesta långivare kan erbjuda låneskydd som en tilläggsförsäkring. Om du skulle bli arbetslös eller sjuk kan du i det läget få dina lånekostnader betalda under en viss period. Har du redan idag ett lån hos en långivare som också erbjuder billån kan det vara en god idé att ta ditt billån där då vissa långivare erbjuder gratis låneskydd när du samlar alla dina lån hos dem.

Vi hoppas denna artikel gett klarhet i vad ett billån är och hur du kan använda ett på bästa sätt. Se till att jämföra olika lån, läsa på om långivare och se till så att de är registrerade hos Finansinspektionen så att du får ett tryggt billån som passar just dina förutsättningar.