Öka värdet på dina pengar

Alla vill ha ett tryggt sparande med så stor vinst som möjligt. Det är heller ingen hemlighet att vi rekommenderas att aktivt spara inför framtiden och pensionen. Hur gör man för att öka värdet på sina pengar på ett effektivt och säkert sätt?

Det vanligaste sättet är genom ett sparkonto på banken. Ett väldigt riskfritt sparande som tyvärr inte innebär en stor ökning av pengavärdet. Det går dock att få upp räntan något genom att binda upp kapitalet under ett antal år. Fördelen med detta sparande är helt klart att man aldrig kan få mindre pengar än vad som har satts in.

Ett annat sätt är att satsa på aktier och obligationer. Det finns både långsiktiga och kortsiktiga varianter att välja mellan. Vissa områden och företag är väldigt stabila, vilket är bättre för långsiktigt sparande. Pengarna kommer inte att öka speciellt snabbt och inte heller med väldiga summor, men de innebär också en större trygghet och mindre risker.

Är man däremot aktiv och regelbundet ser över sina satsningar är ett bra sätt att öka pengavärdet att satsa en del av pengarna på bolag som återfinns på mindre börslistor. Då satsar man på företag och områden där det händer mycket och utvecklingen går framåt. Vid denna typ av investering är det viktigt att hela tiden ha bra bevakning på utvecklingen eftersom värdet snabbt kan vända nedåt.

Obligationer är generellt mer stabila än aktier.

valutahandel

Valutaväxling är ett annat sätt att öka värdet på sina pengar. Om en viss valuta, t ex US dollar, tappar värde jämfört med kronan så är det ett ypperligt tillfälle att köpa på sig av den valutan. När värdet sedan stiger igen, växlas USD tillbaka till svenska kronor. Bra tillfällen att göra valutaväxlingar kan vara innan val och runt budgetsläpp som gör att banker och investerare avvaktar affärer medan de inväntar resultat. Välj valutor som är stabila och som du vet kommer att stiga sig igen. Vi rekommenderar IG Markets om du vill investera dina pengar i valutahandel. De har hög säkerhet och är marknadsledande i flera länder, Sverige inkluderat.

Generellt så bör en viss del av sparandet vara i en trygg och säker sparandeform. Däremot bör man göra någon typ av mer utvecklande satsning med en viss del av pengarna. Ju yngre man är desto större risker kan tas. Därför bör en större del satsas på aktier och obligationer eftersom sparandet sker under en längre tid och tid finns att vänta ut eventuella nedgångar.

Satsar du aktivt för att få en aggressiv ökning av dina pengar bör du avsätta en viss del av ditt sparande till djärvare satsningar, som optioner, warranter och valutaväxlingar. Dock aldrig med större belopp än du har råd att eventuellt förlora.