Internet har sedan starten omdanat våra liv och fortsätter att revolutionera nya områden hela tiden. Näst på tur är banksektorn. Redan idag ser vi att allt fler låneansökningar görs online och mycket talar för att denna trend kommer att hålla i sig. Det innebär nya möjligheter för bolag inom fintech som med hjälp av slimmade organisationer, modern teknik och innovativa metoder för att få tag i kapital, kan erbjuda konkurrenskraftiga lån till så väl företag och privatpersoner.
Crowdfunding eller gräsrotsfinansiering är numera ett relativt välkänt begrepp och många finansexperter tror att det bara är en tidsfråga innan alternativa långivare börjar plocka bankkunder på allvar. Medan sajter som Kickstarter lyckas väldigt väl globalt och crowdfunding redan är stort i både USA och Storbritannien, tycks fenomenet ännu inte riktigt fått fotfäste i Norden.
Ökat intresse för P2P-lån
Det är inte ofta som Finland omnämns i svensk media som ett progressivt och modernt samhälle, men när det gäller alternativa finansieringslösningar har man kommit längst i Norden. Tittar man på omsättningen för P2P-lån per capita nästa tre gånger så stor i Finland jämfört med Sverige, även i Danmark är crowdfunding större än i Sverige medan den norska marknaden för lån mellan enskilda investerare och låntagare nästan är obefintlig.
Så mycket omsatte alternativa finansieringslösningar i Norden (2016)
Skärmklipp: Firmalan.com – Uppgifter om nordiska företag med crowdfunding lån
Samtidigt syns tecken på att marknaden håller på att förändras i rask takt, I Sverige och övriga norden har en mängd nya aktörer som fokuserar på P2P-lån till antingen privatpersoner och/eller företag tillkommit de senaste åren.
I vårt avlånga land har Lendify som förmedlar lån upp till 500.000 kr mellan privatpersoner rönt stor uppmärksamhet liksom Tessin som lånar ut pengar till fastighetsbolag i både Sverige och Norge.
Det senaste tillskottet Fellow Finance är nordens främsta aktör inom p2p-lån och numera även registrerade som betalinstitut av den svenska statlig förvaltningsmyndigheten Finansinspektionen (FI). I Finland har man en marknadsandel på strax under 40% inom crowdfunding där man erbjuder både privat- och företagslån och har som ambition att bli Europas störst crowdlending-tjänst. Det skall bli mycket spännande att följa Fellow Finance resa in i framtiden och vill även uppmärksamma intresserade investerare som läsare denna artikel om att delägaren bolaget Taaleri Oyj är listat på Helsingforsbörsen.
Banker blir utmanade från flera håll
Ett paradigmskifte väntar runt hörnet när bankväsendets hegemoni nu är på väg att brytas. Även om gräsrotsfinansiering är det mest uppenbara hotet mot bankernas särställning på kort sikt, sker just nu attacker på flera fronter.
Precis som resebranschen förändrats i grunden i och med digitaliseringen, där kunder före Internets existens gick till den lokala resebyrån för att boka flygbiljetter till att försäljningen nu nästan utesluten sker via prisjämförelsetjänster online, håller nu lånemarknaden på att stöpas på liknande vis. En allt större andel låntagare väljer att använda låneförmedlare som Lendo eller fristående jämförelsetjänster som Lånebank för att hitta bästa räntan på lån, sparande och andra finansiella tjänster. Dessa aktörer får provision om kunder tecknar avtal med hjälp av deras tjänst, vilket pressar ner vinstmarginalerna och tvingar fram en ökad konkurrens mellan banker andra övriga kreditgivare.
Den ökade konkurrensen på bolånemarknaden hamnade i fokus tidigare i år. Fintech-tjänsterna Enkla, Hypoteket samt Bolån+ som vill pressa priserna för bostadslån har alla rönt stor uppmärksamhet i media. Gemensamt för dessa satsningar är att man tror sig kunna utmana bankerna genom att ha mindre verksamheter och använda smartare tekniska lösningar och uppnå lönsamhet samtidigt som man kan erbjuda kunden lägre räntor även de etablerade drakarna. Kampen om bolånekunderna är redan igång för fullt, exakt vilken påverkan de nya utmanarna kommer ha på finansmarknaden får dock tiden utvisa.
Somliga experter anser emellertid inte att fintechbolag på längre sikt utgör det största hotet mot bankerna istället tror dessa att stora affärskedjor med en bred kundkrets kommer utveckla egna system och erbjuda sina kunder banktjänster. Tittar man på ICA Banken och Coop Medmera är det lätt att se hur denna framtidsvision skulle kunna bli verklighet.