Få pengarna snabbt med ett smslån

Om du vill låna en liten summa pengar utan säkerhet under en kort period så är ett smslån lånet för dig. Smslån är en form av mikrolån som ges till privatpersoner. Lånebeloppen består vanligtvis mellan 1000 och 5000 kronor och återbetalningstiden brukar vara 30 dagar. Det kan dock hända att man kan få låna högre belopp än så om man är en återkommande kund hos en viss långivare. Lånar man större belopp brukar även återbetalningstiden vara längre. Eftersom smslån bara har vunnits i runt nio år i Sverige så är det en rätt ny form av kredit. Benämningen smslån kommer från att man under de första åren vanligtvis ansökte om dessa lån via just sms. Idag är det mycket vanligare att man skickar in och får sin låneansökan beviljad via internet och webbplatser.

En anledning till att smslån är ett så snabbt lån är att långivarna vanligtvis inte gör en konventionell kreditupplysning om dig som ansöker om lånet. När man ansöker om större lån görs alltid en sådan upplysning hos ett kreditupplysningsföretag, som till exempel Upplysningscentralen (UC). Kreditupplysningsföretag används av banker och kreditinstitut för att ta reda på hur låneansökarens tidigare kredithistoria ser ut, så att banken eller kreditinstitutet kan få ett hum om hur kreditvärdig låneansökaren är och om det är lämpligt att bevilja lånet. Långivare av smslån brukar använda sig av andra typer av kreditupplysningsföretag än UC. Dessa företag låter bli att registrera att en förfrågan om kreditupplysning har skett vilket gynnar dig som låntagare i framtiden.

Även om det hos vissa långivare går att få ett smslån trots att du har betalningsanmärkningar, så finns det vissa krav som du måste följa för att få lånet beviljat. Dessa krav brukar bland annat vara att du måste vara 18 år gammal, folkbokförd inom Sverige och ha en deklarerad inkomst på över 20 000 kronor. Självklart måste du även ha betalat tillbaka alla dina tidigare lån som du tagit från den aktuella långivaren. Mer information om de olika lån och regler kan läsas här.

Själva idén med smslån var alltid att det skulle vara ett lån som går snabbt att ansöka om, bevilja och betala ut. Du kan därför räkna med att beskedet om din låneansökan beviljades eller ej kommer mer eller mindre direkt, i alla fall inom 24 timmar. Vill du få pengarna så snabbt som möjligt bör du dock välja en långivare som har öppet dygnet runt. Då riskerar du inte att lämna in ansökan för sent på dagen, så att långivaren inte behandlar den förrän dagen efter.