Många tar lån för att åka på semester

I Skandinavien används stora summor pengar under sommaren, främst beror det på att det är vanligt att folk åker på semester då. Detta är något som sker oavsett vilken ekonomisk situation personerna i fråga befinner sig i. Personer som har mycket pengar kan åka på semester för att spendera dessa och personer med lite, eller inga, pengar kan åka på semester för att kunna slappna av och vila upp sig.

I fall där personer inte har råd att åka på semester, till exempel på grund av att de är lågavlönade och inte har möjlighet att spara pengar i flera år, förekommer det att de tar lån istället. Det kan vara både SMS-lån och privatlån det handlar om i det fallet. För att vara på den säkra sidan är det många som lånar mer pengar än de behöver, för att inte riskera att pengarna tar slut när de väl är iväg på en resa eller om det skulle uppkomma oväntade utgifter. Många likställer lån med att köpa någonting på avbetalning vilket kan ha en avdramatiserande effekt på synen av lån.

åka på semester

Det finns även personer som istället för att ta ett ”offentligt” lån, tar ett lån av en anhörig istället. Till exempel en vän eller släkting, och de har glömt att använda en sådan lånekalkulator på nätet. Om man har den möjligheten kan det vara smidigt med tanke på att man då kan ha större inflytande när det gäller vilka premisser som ska gälla för lånet, i avseende återbetalning. Dessutom slipper man – förhoppningsvis – ränta och dolda avgifter vid lån av detta slaget.

I situationer där man tar SMS-lån kan den främsta fördelen vara enkelheten med det, att det går snabbt och känns därmed effektivt. Man har möjlighet att ta SMS-lån från dess att man är arton år och det är möjligt att ta SMS-lån även om man har betalningsanmärkningar. Enkelheten kan dock ha nackdelar också, till exempel att det leder till att man missbrukar det hela och tar mer lån än nödvändigt, eller att det används för att man ska kunna betala antingen ett annat missbruk man har (spelmissbruk, shoppingmissbruk) eller för att betala tillbaka en gammal skuld man fått på grund av SMS-lån. Detta leder till att man blir fast i en ond spiral.

I längden kan detta leda till att man hamnar hos inkasso och därmed får ytterligare avgifter man måste betala, och i sin tur hamnar man hos Kronofogden i Sverige eller hos Statens Innekrevingssentral i Norge, varpå man får en betalningsanmärkning som kan göra det svårare för en att kunna ta privat- och bostadslån om det skulle vara aktuellt i framtiden. Det finns även vissa företag som erbjuder SMS-lån som kommer hem till en och gör en utmätning där de tar föremål för samma värde som man lånar.

Många brukar avråda folk från att ta SMS-lån på grund av att det ofta tillkommer en hög serviceavgift som ska täcka allt administrativt arbete, vilken kan ligga på flera hundra procent och ska betalas samtidigt som skulden betalas tillbaka. Oftast ska detta ske inom 30 dagar från dess att lånet togs, och kredittiden går oftast inte att förlängas. Därför ser många det som en dålig idé att ta SMS-lån för att åka på semester till exempel, men som med allt annat beror det på hur man själv ser på det och vilken situation man befinner sig i just nu och framöver. För alla behöver det inte vara ett problem utan en lösning med SMS-lån.