Sälja Faktura

Att sälja sina fakturor kan ibland vara ett mycket smart drag då du får mer tid över till ditt företags kärnverksamhet och kan låta ett factoringbolag driva in pengarna åt dig. Fördelarna med att sälja av sina fakturor är många. Bland annat slipper du oftast kreditrisken som uppstår när man ska kräva in sina kundfodringar. Detta kan medföra stora mängder administrativt arbete för dig och då kan din affärsverksamhet bli lidande.

När du ska välja ett finansbolag du vill sälja din faktura till, se till att du får behålla din identitet, dvs att factoringbolaget inte skriver om fakturorna som sina egna. Se även till att kolla upp hur factoringbolaget handskas med kunder, för du vill ju fortsätta behålla en bra relation med dina kunder fast du blandar in en tredje part som du säljer dina fakturor till.

En annan fördel med att sälja faktura är att du väldigt enkelt och snabbt får tillskott i kassan om du själv har leverantörer att betala men vet att det kan dröja upp till 45 dagar innan du få in pengarna från dina kunder.

Salja Faktura

Finns det några nackdelar med att sälja sina fakturor till ett faktoringbolag?

Självklart är inköp av tjänster från ett factoringbolag förknippat med en kostnad. Om du exempelvis har en faktura på 50000kr som ger dig en vinst på 8000kr. Om du sedan beslutar att sälja av fakturan till ett factoringbolag som tar 5% av totala fakturabeloppet innebär detta att de tar 2500kr och det slutar med att din vinst har sjunkit från 8000kr till 5500kr. Detta minskar med andra ord din vinst på ca 32% vilket är en hel del.

Så tänk efter noga innan du anlitar ett factoringbolag som du tänker sälja av dina fakturor till. I vissa fall är det värt det, men andra fall inte.