Tips på hur du får semesterkassan att räcka längre

Maj eller juni månad är en fin månad för de flest svenskar. Inte nog med att våren och sommaren har kommit halvvägs, men det är även i dessa månader den berömda semesterkassan kommer. Det är den månaden man får en extra stor utbetalning i form av semesterersättning som drygar ut semesterkassan.  En genomsnittlig skandinav får utbetalt cirka 20 000 kronor i semesterpeng samtidigt som de får en lön på motsvarande summa.

Med andra ord är det en månad man har mycket pengar att spendera extra på – men då är frågan – vad ska man göra för pengarna? Här är våra bästa tips till dig som önskar att semesterkassan ska räcka länge.

Res på en billig semester

Semesterkassan förknippas ofta med semester och många väljer att använda de extra pengarna på att skämma bort sig med en (kanske) välförtjänt semester. Men är det nödvändigt? Får man så pass bra tips kan det hända att tackar ja till första bästa resa man hittar. Då ser man hur semesterkassan försvinner ganska snabbt, för att istället ta sig tid att leta efter en billig resa. Till exempel finns det mycket pengar att spara in på att vara lite mer flexibel och leta efter restresor. Undvik fällan att tänka «nu har jag råd» och struntar i hur mycket resan faktiskt kostar bara för att du har lite mer pengar än vanligt.

Röj upp i ekonomin

Innan man börjat tänka på semester och resor bör man se efter i sin ekonomi och röja upp för att få ordning på hushållet. Betala obetalda räkningar och använd semesterkassan till at betala av skulder med. Kanske kan du betala nästa månads huslån och räkningar i förskott så att du har extra pengar över och mer rymlig ekonomi? Det kan vara en bra plan för de flesta så att man kan njuta av en lång och fin sommar med goda råd – och kan kanske sätta undan lite extra pengar när den riktiga sommaren kommer.

Det är en bra idé att även tänka på huslånet. De låga räntorna gör att man betalar extremt lite extra på bolånet och det att sätta in lite på bolånet är ingen dålig idé heller. Det verkar kanske inte frestande men i grund och botten är det bara du som tjänar på det.

Avsätt pengar för besparingar

Många svenskar ser sparande som en tråkig begränsning, men sparande är extremt viktigt. Tänk på att du kan spara pengar i bosparkonton, eller i alla fall på ett konto med ränta, så att du låter du pengarna jobba – det kan du tjäna flera hundralappar på, eller till och med tusenlappar beroende på hur mycket pengar du har på kontot. Om du sparar pengar på det konto som är kopplat till ditt bank- eller kreditkort får du ofta inte någon ränta alls på pengarna. Det går fint att spara pengar inför bostadsköp, men du måste inte binda sparandet till något särskilt. Det är alltid bra att ha en buffert för oförutsedda utgifter, och genom att spara smart tjänar du mer pengar, till exempel till semesterresan.

Smart användning av semesterpengarna

Självklart vill vi inte avråda dig från en välbehövlig semesterresa, men vi vill påminna dig om att du inte nödvändigtvis ska kasta iväg pengarna hur som helst. Självklart måste man betala för resan och boende, men hur mycket fickpengar behöver man egentligen? Här gäller det att ha en planerad budget och att försöka hålla sig till den. Använd inte kreditkortet mer än du faktiskt har råd med, och undvik dyra uttagsavgifter i automater och liknande. Självklart ska du unna dig saker under semestern, men det skadar ju absolut inte om det finns en slant kvar när du kommer hem till vardagen igen.