Tjäna pengar online gratis

På grund av finanskriser, värdelöst stöd för unga från arbetsförmedlingen och pensionärer som arbetar tills de blir 100 (överdrift jag vet) så är enorm arbetslöshet bland unga ett faktum. Är du en av dessa personer så har du kommit till rätt ställe. Men först skulle jag vilja att du svarar ärligt till dig själv om dessa frågor:

• Klarar du av att arbeta självständigt?
• Har du intressen som du vet mycket om?
• Om inte, kan du leta reda på information om intresset?
• Sitter du mycket vid datorn utan att egentligen göra något vettigt? 

Sedan måste du kunna ha tålamod till att läsa denna sjukt långa artikel jag har lyckats skriva. Men anledningen till att den är så lång, är ju att det är ett ganska komplett hjälpmedel till att börja din resa mot ekonomiskt oberoende och iväg från den där jäkla arbetsförmedlingen som ändå inte gör något vettigt för dig.

Ta den tid du behöver, denna artikel kommer du ändå arbeta med i många månader framföver! Det finns ingen anledning att stressa.

Jag tänker i den här artikeln visa dig hur man kan tjäna pengar genom att arbeta självständigt med dina intressen. Dessutom kommer det till en början vara gratis! Artikeln kommer vara ganska lång då det finns en hel del information som behöver förmedlas. Att tjäna pengar online är något som alla kan göra om man bara har tid att lägga ner. De flesta som läser denna artikel kommer tyvärr ge upp inom ett år. Men om du är som mig och inte ger upp så kan du enkelt skapa dig en karriär där du själv är din chef, där du själv bestämmer vilka tider du ska arbeta och där allt du egentligen behöver är en dator, internet samt en vilja till att lyckas.

Tjana pengar online

Det finns ett stort antal sätt att tjäna pengar online men jag kommer i denna artikel fokusera på hur man tjänar pengar via hemsidor som man bygger då detta är en av de få sätt som faktiskt fungerar då det finns seriösa företag att samarbeta med. Det företaget vi kommer börja att arbeta med är Google. De har en tjänst som heter Adsense vilket kommer vara källan till dina första pengar tjänade på internet. Adsense låter dig visa reklam på din hemsida och reklamen som visas är alltid relevant till vad dina besökare är ute efter. Ganska fiffigt eller hur?

Det fungerar på det viset att när någon söker på Google så får de ju ett antal resultat. Om då denne person väljer din hemsida så kommer det visas ett antal textannonser som du lagt ut. Beroende på vad det var för något som de sökte på, så kommer adsense välja reklam som handlar om just det.

FÖRSTA STEGET MOT DIN NYA KARRIÄR

Nu när du läst inledningen till hur detta kommer fungera så är det dags att fixa din första hemsida. Denna kommer vara gratis med nackdelen att den inte är helt anpassningsbar, men med fördelarna att man kan lägga in adsenseannonser och att du får hjälp att ranka bättre på google. Tjänsten heter N.nu och är skapad av Jim Westergren som för övrigt är ledande inom sökordsoptimering i Sverige.

Innan du registrerar en hemsida som du kan börja fylla så måste du först ställa dig själv lite frågor och det är viktigt att du svarar på dessa frågor i ordningen som följer:

•Vad ska hemsidan handla om?
Vad ska jag ha för nyckelord?
Vad ska hemsidan heta?

Samtidigt som du funderar ut detta så vill jag att du kollar på en video som Patrik Berggren har gjort. Den heter ”Tjäna pengar på adsense: Utifrån Dina intressen”. Snäll som jag är så ger jag dig självklart en länk dit. Då jag är lite lat så låter jag Patrik förklara för dig hur du på bäst sätt väljer nyckelord för hemsidan du ska skapa. Jag valde just denna video då jag tycker att innehåller är högrelevant för dig som är nybörjare! Kolla färdigt på filmen innan du fortsätter läsa denna artikel.

FÖRSTA HEMSIDAN

Nu när du sett Patriks video så har du fått lite information om hur du väljer ett bra nyckelord som ger hyfsat mycket pengar per vidareskickad person. Det vill säga per klickad annons. Jag vill redan nu påpeka att det finns en hel del regler kring adsense som du någon gång måste lära dig. Men till att börja med räcker det med att veta grunderna som är att du absolut inte får klicka på annonserna från din hemadress då Google märker detta direkt. Ha aldrig mer än 3 annonser per sida och försök inte lura folk genom att smälta in reklamen bland texten. Det ska synas att det är reklam helt enkelt. Följer du dessa 3 regler så minimerar du riskerna för att bli avstängd.

För att summera vad Patrik säger i sin video: Det är bättre att hitta ett nyckelord med lite mindre sökningar per månad men mycket lägre konkurrens än tvärt om. Är du nybörjare så har du inte en chans att konkurera om de bästa sökorden med mest sökningar utan var nöjd med de lite enklare som fortfarande betalar en ganska bra.

När du kommit så här långt i artikeln så måste du ha bestämt vad sidan ska handla om och helst veta nyckelordet. Som exempel för att tydligare förklara allt så kommer jag skriva om min hemsida om filmtips. Mitt första nyckelord är uppenbart då det är just filmtips. Ditt namn på hemsidan bör innehålla ditt valda nyckelord då det är ett enormt plus för att senare sökordsoptimera sidan vilket jag kommer ta upp senare när det är dags.

Låt oss säga att filmtips.n.nu är upptaget, vilket det också är. Då måste jag hitta på ett annat namn på sidan som helst också innehåller filmtips. Jag testar brafilmtips.n.nu då det i alla fall innehåller sökordet. Man kan trösta sig åt att många på internet även söker på ”bra filmtips”, vilket gör att vi har alla förutsättningar i världen för att lyckas ranka på både ”filmtips” och ”bra filmtips”.

Nu är det dags att fylla hemsidan med information och det viktigaste i just nu är att skriva en intressant text som folk verkligen är ute efter. Jag som har nyckelorden ”filmtips” och ”bra filmtips” bör ju därför skriva filmrecensioner eller topplistor av filmer. Är du med på hur jag resonerar?

Skulle jag skriva om filmkamerans historia så skulle ju de som har hittat till min sida försvinna snabbare än flugor när man tar fram flugsmällaren. Därför är det väldigt viktigt att du skriver en text som passar in bra med dit nyckelord som ska synas på Google. För om läsaren gillar ditt innehåll så kommer de tillbaka och så finns det stor chans att de rekommenderar artikeln till sina vänner och bekanta. Detta bidrar till fler personer som besöker din hemsida!

Jag skulle vilja påstå att man bör prioritera i denna ordning :

  1. Intressant och relevant information – stämma överens med ditt nyckelord
  2. SEO – för att öka antalet besökare per dag
  3. Optimera din adsensereklam – för att öka intäkterna

Så borde inte det inte vara väldigt viktigt att optimera adsensereklamen och därav högsta prioritet? Nej! Tänk dig att du lyckats optimera reklamen grymt bra och hela 2% av alla som besöker klickar på en annons. Du har ungefär 50 personer som besöker om dagen på grund av du varken skrivit bra innehåll eller optimerat nyckelordet för att hamna högt på Google. Det ger alltså 1 klick per dag som ger mellan 1-20 kronor beroende på vad du skriver om. Om du istället fokuserar på att liga först på Google på ditt sökord och lyckas som jag lyckas dra in närmare 2000 om dagen men endast har 0.5% klick så blir det ju fortfarande 10 klick per dag som ger mellan 10-200 kronor.

tjana-pengar

Samtidigt är det viktigt att man inte tror att sidan kommer bli nästa wikipedia eller facebook. I denna branchen är det viktigt att man bygger hemsidor av kvalitet, samtidigt som man tänker på kvantitet. ”Många bäckar små blir en stor å” är något man brukar säga vilket är ett superbt talesätt för just oss. Har vi ett antal sidor som alla ger över 1000 besökare om dagen så kommer man få in en del fina pengar.

NÄR MAN FYLLT SIDAN MED INFORMATION

Du har fyllt hemsidan med en del information. Då det är din första hemsida så tycker jag att du borde sikta på 800-1000 ord för att ha en vettig text att börja arbeta med. Det bör inte vara allt för svårt att hosta upp så många ord om ett ämne du är intresserad av eller? Jag har ju i denna artikel redan fått in över 1400 ord och är långt ifrån klar!

Anledningen till att man vill ha lite längre texter är att dessa har det lättare att ranka bra hos Google. Visst kan man hamna först på sitt nyckelord med endast 50 ord, men det är så mycket mer arbete som måste läggas ned. Säkerligen 100 gånger fler ord på diverse artikelkataloger för att ragga upp länkar så att du kan uppnå samma resultat.

Första kapitlet är nu klart då du är på god väg med din hemsida. Du har fyllt din hemsida med information som är relevant till nyckelordet och inom kort så bör du vara indexerad av Google då N.nu är väl känt av googlebot som indexerar. Här kommer summeringen för detta kapitel:

  1. Besök N.nu och fundera ut ett intresse du vill skriva om
  2. Kolla in Patriks video om att tjäna pengar på adsense medans du funderar
  3. Bestäm vad du ska skriva om, nyckelord och namn på hemsidan. Nyckelordet bör finnas i namnet på hemsidan. Är det inte ledigt så testa med att lägga till ett ord innan eller efter nyckelordet.
  4. Dags att fylla hemsidan med information. Se till att informationen överenstämmer med nyckelordet! Så skriv inte om filmhistoria när ditt nyckelord är filmtips.

Del 2. Att bygga på grunden du just byggt.

Nu när du har fixat fram en del information på din hemsida så är det dags att lite smått börja optimera texten. Detta är egentligen det svåraste som man stöter på i branschen då det oftast är lite knepigt att få ihop detta snyggt. Det första vi gör är att vi namnger huvudsidan till ditt sökord. Om din hemsida heter Brafilmtips.n.nu och ditt nyckelord är filmtips så bör titeln på huvudsidan alltså vara just filmtips. Eller bra filmtips om du nu vill försöka optimera båda sökorden samtidigt. Huvudsidan är alltså sidan man landar på när man skriver in brafilmer.n.nu i webbläsaren.

Sedan ska vi lägga in en lämplig bild någonstans i texten. Jag brukar lägga den längst upp till vänster så att texten omringar den. Image description kommer för mig vara ”bra filmtips” eller filmtips beroende på vad jag ska optimera. Titeln bör vara något lämpligt till innehållet och kan även det innehålla nyckelordet. Vill du inte ha en bild? Då kan du för att istället lägga in en <hr>-tagg, rita en i paint och lägga in. Man vill ha med nyckelordet från ”image description” eller ”alt description” som den heter på många andra hemsidor. <hr>-taggen är den linjen du ser över titeln för kapitel 2. En brytande linje helt enkelt.

Nu har vi tagit 2 steg mot en väl optimerad text. Det 3:e blir att lägga till nyckelordet i en h1,h2 eller h3 rubrik. Dessa går att välja längst upp till vänster i editorn. Sedan vill du ha nyckelordet i fet text i början av artikeln. Helst i första meningen.

Nu ska vill starta en sida till på hemsidan som heter kontakt. Här inne ska du kortfattat skriva att man kan ta kontakt med dig via formuläret och sedan lägga till ##CONTACT-FORM## på slutet. Detta gör att n.nu lägger till ett kontaktformulär automatiskt. På denna sida ska du ha med nyckelordet på valfritt ställe. Konvertera sedan nyckelordet till en länk som går till din huvudsida som vi håller på optimera. Då får du en intern länk till den optimerade sidan, som även det hjälper till att höja värdet på din artikel i Google’s ögon. Vad vi gör nu är att vi lägger till olika taggar som berättar för Google att nyckelordet förekommer på viktiga ställen i artikeln. Det gör att artikeln kommer rankas högre på sökningarna.

Nu kommer egentligen det svåraste enligt mig. Det är att skriva om texten så att nyckelordet förekommer i ungefär 1-2% av texten. Alltså så ska man på 1000 ord ha skrivit nyckelordet 10-20 gånger. Det är viktigt att man skriver in nyckelordet naturligt i texten så att man inte lägger till nyckelordet längst ned 10 gånger. Du kommer med andra ord få ändra vissa meningar för att kunna pilla in nyckelordet på ett snyggt sätt.

NU NÄR ON-SITE OPTIMERINGEN BÖRJAR BLI KLAR

Vi har precis gjort en grundläggande on-site optimering som faktiskt är helt okej. Notera att denna sorts optimering aldrig riktigt blir färdig för denna typ av informationssidor. Man kan optimera en text hur länge som helst och fortfarande uppnå lite bättre resultat. Dels så kan man göra texten längre, man kan göra den mer anpassad för läsarna och så kan man även snygga till texten lite så att den blir lättare att läsa. Rubriker är väldigt bra då de flesta som surfar har ett otroligt dåligt tålamod. De vill snabbt kunna hitta informationen de är ute efter. Därför är det väldigt bra att ha tydliga rubriker. Hade du haft en blogg istället så hade du antagligen inte arbetat med samma text lika mycket då man ständigt lägger till nya texter. 

Men nu när vi skrivit texten och gjort en lättare optimering så är det dags off-site optimering. Denna optimering går ut på att synas på andra hemsidor. Detta gör vi genom att skaffa länkar. Men innan vi går in djupare på hur vi ska skaffa dessa länkar så måste du som nybörjare veta skillnaden mellan vanliga länkar (kan kallas do-follow) och no-follow länkar. Do-follow eller vanliga länkar som det egentligen är, ger din hemsida länkkraft. Alltså så blir din hemsida lite starkare för varje do-follow länk den får. Resultatet blir att du kommer synas mycket högre upp i Google’s sökregister och dessutom kommer det gå väldigt mycket fortare för Google att indexera dina nya sidor på hemsidan (om du tänker göra några). No-follow däremot, ger dig ingen länkkraft överhuvudtaget utan används endast för att locka till dig nya läsare. No-follow förekommer ofta i kommentarfältet på bloggar men det finns vissa som faktiskt har do-follow.

Det är fortfarande lite mer att gå igenom innan det är dags att gå vidare till off-site optimering. För att få effektiva länkar måste vi också veta hur vi fixar till ankartexter. Detta är iof väldigt enkelt. Det är just detta som ankartext är för något; namnet på länken. Ifall jag vill optimera ”bra filmtips” så bör ju de viktigaste länkarna till min filmsida vara just bra filmtips. Observera att detta ska inte överdrivas! Skaffa både optimerade länkar med det nyckelord och vanliga länkar som ”läs mer här” osv. Man bör också skaffa ungefär lika många no-follow länkar som do-follow. Anledningen är att vi försöker få vårt länkbygge att se naturligt ut. Google är egentligen inte så förtjusta i optimering då vi faktiskt manipulerar deras resultat. Därför bör vi skaffa båda sorters länkar och bygga upp dem i en hyfsat jämn takt.

Nu när vi gått igenom detta så är det dags att fixa våra första länkar. Gå in på artikelkatalogen och skriv en artikel som handlar om samma ämne som din hemsida. Vill du ha lite överkurs så ska du även optimera denna artikel mot ett nyckelord. Inte helt nödvändigt men kan visa sig göra enorma skillnader för din hemsida. Jag rekommenderar dock att du väljer ett annat nyckelord än din hemsidas. Artikelkataloger brukar vara relativt starka och kan lätt börja ranka högre än din hemsida. Så i mitt fall där jag valt nyckelordet ”bra filmtips” så väljer jag att optimera ”filmblogg” som fortfarande är inom samma kategori. Om jag nu skriver en artikel om hur filmbloggar på internet blivit enormt populärt så borde jag någonstans kunna klämma in ”bra filmtips”. Då gör jag en länk av detta och genast får jag en bra och relevant länk. Bara för att du ska förstå hur jag menar så har jag faktiskt skrivit denna artikel så läs gärna igenom den.

Som du ser så passade jag på att skaffa en länk med ankartexten ”filmbloggar” medans jag ändå var igång. Man får som max ha 2 länkar i sin artikel. I optimeringsväg så är inte min artikel helt klockren. Försök lista ut vad som saknas då det är en bra övning för att själv bli bättre på sökordsoptimering. Glöm inte att läsa igenom reglerna innan du börjar skriva artikeln!

Nu har du skaffat dig dina första inlänkar! Kom ihåg att du kommer under hela din karriär att arbeta med att skaffa fler och fler inlänkar till dina hemsidor. Det är ett arbete som aldrig tar slut. N.nu erbjuder dessutom en inlänk till just din sida. Man aktiverar den genom administratörspanelen.

SKAFFAT ADSENSE ÄN?

Jag skrev ju i början av artikeln om adsense. Nu när du har en bra text och några inlänkar så bör du redan fått eller snart kommer att få lite besökare. Om du inte visste det så ha n.nu ett poängsystem där man även kan fastställa ungefär hur många besökare sidan haft de senaste dagarna. Hur som helst så är det verkligen tid för att lägga in lite adsensereklam. Det är svårt att säga hur du bör ställa in dina annonser, men har du en vit sida så brukar det fungera ganska bra med en färg som sticker ut. Folk är ganska reklamblinda nu för tiden så man måste verkligen tänka på vart man sätter annonserna. Att ha en annons precis under titeln är något jag alltid försöker hålla. Det fungerar i alla fall bra för mig och mina hemsidor.

Även om du inte kommer tjäna några större summor pengar så är detta ett bra tillfälle att börja testa lite olika uppsättningar för att bilda en egen uppfattning om vad som funkar. Detta är samma sak som med inlänkar; du fortsätter hela tiden optimera din reklam; testar vad som är bättre; hela tiden försöker krama ut några promille högre klickfrekvens. Sedan är det en enorm bekräftelse när man får in de första pengarna på adsensekontot. Det är egentligen först då som man får se att det faktiskt går att tjäna pengar på detta sätt. Man får ganska mycket extra kraft till att fortsätta arbeta med sin framtida karriär.

FLER LÄNKAR

När jag började i denna branschen för några år sedan så gjorde jag ett stort misstag som jag hoppas du kommer slippa. Jag startade ganska snabbt en rad olika hemsidor. Många av dem har jag redan lagt ner medans vissa av dem har fått renoveras ett antal gånger. Saken är den att när man startar upp för många projekt på för kort tid så tappar man fokus på viktiga saker.

Därför bör du fortsätta skaffa fler inlänkar till denna hemsida. Ha som mål att skriva en artikel på en artikelkatalog om dagen medans du skaffar 2-5 inlänkar från bloggar under samma tid. Du bör dessutom skaffa ett liknande antal no-follow länkar. Med dessa länkar är extremt enkelt att få fram då du endast behöver besöka vilken blogg som helst och ge en vettig kommentar releterat till deras inlägg. Detta är en väldigt bra start till en början. Detta tar ju inte så långt tid utan kan ju göras på någon timma.

Men en gång ibland så bör du också skriva en längre artikel på en artikelkatalog. Sikta på 600 ord så att den har en chans att slå sig in i top-5 på sitt sökord. Börja lite löst att skaffa länkar till denna artikel så att länkarna du får från den blir med värda. Det är faktiskt så att länkar som kommer från en sida eller artikel med många inlänkar blir väldigt mycket mer värda än en vanlig artikel. Det ultimata vore ju att göra detta med alla sina artiklar, men vem orkar det? Börja med att skaffa länkar till dina bästa artiklar då det ändå är dessa som kommer att ge bäst resultat. Glöm inte heller vad du fick veta av Patrik i hans video om att ”Tjäna pengar på adsense: Utifrån Dina intressen”. Kolla gärna in hans blogg då det finns en hel del nyttiga tips att läsa om!

Nu när du börjat pyssla med hemsidor och sökordsoptimering så bör du skaffa ett konto på Seo-Forum som utan tvekan är Sveriges bästa plats för branschen. Här finns det hur mycket information som helst att hämta om det mesta inom hemsidor. Dessutom kan man lägga in en länk eller två i signaturen som gör att du får en riktigt fin länk tillbaka, varje gång du gör ett inlägg på forumet.


Del3. Tjäna pengar online gratis?

Så du har arbetat ett tag med hemsidan och kanske till och med har tjänat dina första 100 kronor på internet. Du har nu två olika alternativ att gå på. Du bör ta det som passar dig bäst då det egentligen inte spelar någon roll vilken man väljer. Det första är att fortsätta optimera hemsidan genom att finslipa texten och skaffa fler länkar. Man kan vid det här laget utöka hemsidan genom att bygga nya sidor med texter optimerade för andra nyckelord.

Det andra är att börja satsa lite. Skaffa ett helt eget domännamn och lägga det på ett webbhotell. Jag rekommenderar loopia då jag tycker att de är stabilast. Detta kostar som sagt lite pengar, men är något du kommer behöva göra så småningom för att komma någon vart. För eller senare kommer du bestämma dig för att göra det senare, men ta den tid du känner att du behöver. Kanske vill du göra den första hemsidan så pass stor att den täcker kostnaderna för webbhotell och domännamn vilket kan vara smart om man dåligt med pengar, vilket man ofta har som ung.

FORTSÄTTNIGEN

Läser du detta så har du antagligen bestämt dig för att det är dags att expandera din andel på internet. Vi gör detta genom att skaffa oss ytterligare en hemsida med eget domännamn. Ämnet på ska vara relaterat till din andra hemsida. Därför ska vi leta upp ett nytt, lite större nyckelord att placera oss på. Vid det här laget kanske du minns hur du ska göra, annars är det bara se på Patriks film igen. Försök hitta ett nyckelord med 20000-60000 sökningar i månaden som inte har allt för hög konkurrens. Man kan också se direkt i keywordtools, på ett ungefär hur svårt det är att placera sig. Helst ska den vara under 0.3 i konkurrens. När du väl köpt ditt domännamn och webbhotell så är det dags att fylla den med information. Du bör har lite ambitioner för denna hemsida, den ska bli bra mycket större än den tidigare. Du bör till och med välja ut ett antal nyckelord då du kommer ha fler hemsidor. Om du valde om att skriva om saker att tänka på innan man reser till Australien så kanske du bör fundera på att göra en hel resesida om Australien nu. Jag hoppas du förstår hur jag menar.

Denna hemsida ska bli huvudsidan och din första sida du gjorde på N.nu ska bli en satellitsida. Du har ju redan raggat upp en mängd länkar till den, så länkarna den kommer ge till huvudsidan bör ha ett ganska högt värde. En satellitsida fungerar som en enorm artikel, man skaffar inlänkar till satellitsidan för att få extremt värdefulla länkar till huvudsidan. Det brukar vara väldigt svårt att bygga ihop en bra satellitsida då engagemanget tyvärr ofta tryter när man har andra större projekt. Men du har nu fördelen att du redan har en stark satellitsida att hämta länkar ifrån.

En satellitsida som till och med genererar en del pengar utan att du gör så mycket med den.