Vad är ett lånelöfte?

När man håller på att köpa en bostad stöter man förr eller senare på ordet lönelöfte. Ett lånelöfte är ett dokument med ett preliminärt besked om hur mycket du kan få låna via framtida låneansökan från en bank eller ett bolåneinstitut. Trots att det heter just lånelöfte är ett lånelöfte inget löfte om ett lån, utan bara en värdering av din nuvarande kreditvärdighet. För att verkligen få det lån som du behöver måste du när ditt bostadsköp håller på att avslutas göra en låneansökan. När banken eller bolåneinstitutet har fått din låneansökan kommer de göra en mer aktuell och noggrannare undersökning av din betalningsförmåga, din arbetssituation och det ekonomiska läget i stort. De kommer även värdera själva bostaden och bostadsföreningen som eventuellt ansvarar över bostadsområdet, vilket påverkar om din låneansökan godkännes eller ej. Ta också gärna en titt på en oberoende jämförelsetjänst för att jämföra de populära kreditgivare och banker för att hitta lånet som passar just dig bäst. Du kan spara många tusenlappar genom att jämföra dessa!

lånelöfte

Ett lånelöfte används av dig som köpare av en bostad för att visa mäklaren att du verkligen kan betala de bud som du lägger på bostaden under budgivningen. När du använder dig av ett lånelöfte får du därför en bättre och mer trofast kontakt med både mäklaren och bostadens säljaren. Ett lånelöfte gynnar även dig som säljare eftersom det snabbar upp bankens hantering av den låneansökan du gör om ett eventuellt köp av en bostad skulle närmar sig. För dig som köpare ger ett lånelöfte även en större trygghet i hur du planerar ditt köp av boende, eftersom du vet hur mycket banken anser att du kommer kunna låna. Något som är värt att tänka är att även om lånelöftets summa överstiger kostnaden på bostaden, kommer lånet ändå inte att överstiga bostadens värde minus den obligatoriska kontantinsatsen. Även om det är just vid bostadsköp som vanliga konsumenter oftast använder lånelöften kan lånelöften även användas av företag som planerar att göra större investeringar eller köp av kapitalvaror.

Ett lånelöfte ges till dig som enskild person och gäller för ett visst lånebelopp. Med ett och samma lånelöfte kan du alltså lägga bud på olika fastigheter, så länge priset inte överstiger det belopp som lånelöftet gäller. När du ansöker om ett lånelöfte hos en bank, ett bolåneinstitut eller ett annat kreditinstitut så måste du ange hur stort lånebeloppet ska vara. När banken har fått din ansökan om lånelöfte gör de en skälig bedömning av din ekonomiska status och situation, och har sedan tre val. De kan godkänna din ansökan om lånelöfte, neka den eller sänka lånebeloppet till ett belopp som de tycker är mer rimligt, och därefter godkänna den.

Andra uppgifter som banken vill ha av dig som ansöker om ett lånelöfte är uppgifter om din anställningsform, inkomst, omkostnader och boendekalkyler. Banken gör även en kreditupplysning där alla andra krediter och lån som du har blir synliga, till exempel krediter som du har samlat på dig vid köp på avbetalning av hemelektronik, möbler eller fordon. Om du är egen företagare, eller av andra anledningar saknar en fast tjänst, kommer tilltron till dig som individ att spela en stor roll i hur banken bedömmer hur mycket de tror att du kommer kunna låna.